fbpx
logo-dark

Wij zijn Ultrah! Een inbound digital agency die werkt vanuit de Inbound filosofie. En wij zijn gespecialiseerd in één ding: bedrijven laten groeien!

CONTACT

Alles over WordPress

WordPress is een gratis contentmanagementsysteem (CMS) waarmee je heel eenvoudig een website, blog of webshop kunt maken en onderhouden. Het is het populairste en meest gebruikte CMS ter wereld: meer dan 30% van alle websites maakt er gebruik van, het WordPress CMS heeft daarmee een marktaandeel van maar liefst 41.7%.

Hoe installeer je WordPress?

Als je een WordPress website wilt maken kun je ervoor kiezen om dit te doen via WordPress.com of via WordPress.org. Ik zal hieronder eerst het verschil tussen deze twee mogelijkheden uitleggen.

WordPress.com

Als je ervoor kiest een website te maken via WordPress.com hoef je zelf verder niets te regelen. De hosting wordt geregeld door het platform zelf en omdat de WordPress-software al geïnstalleerd is kun je direct beginnen met het vormgeven van je website. Als je voor het gratis pakket gaat wordt je website een subdomein van WordPress.com. Dit betekent dat je domeinnaam eindigt op “.wordpress.com”, dus: jouwdomeinnaam.wordpress.com. De gratis variant beperkt je daarnaast in de hoeveelheid thema’s waar je uit kunt kiezen én je hebt geen toegang tot plug-ins. Als je liever een eigen domeinnaam hebt, meer keuze wilt op het gebied van thema’s en toegang tot plug-ins wilt, kun je kiezen uit de betaalde WordPress-pakketten.

WordPress.org

Een website maken via WordPress.org werkt net iets anders. Je moet namelijk eerst zelf een hostingprovider vinden die WordPress websites ondersteund. Dat zijn tegenwoordig alle hosting providers. Vervolgens kun je kiezen uit duizenden gratis thema’s of je kunt ervoor kiezen om een betaald thema te gebruiken voor je website.

WordPress werd in mei 2003 gelanceerd en was toen voornamelijk een platform voor bloggers. Vanaf de eerste dag was meteen duidelijk dat het een zeer populair platform zou worden. Ruim een jaar na de lancering steeg het aantal gebruikers exponentieel omdat Movable Type, op dat moment het populairste blogplatform, ineens geld vroeg om het platform te mogen downloaden.

WordPress maakt het in principe voor iedereen mogelijk om een website te maken. Dit komt omdat je geen kennis nodig hebt van programmeertalen zoals HTML en CSS. Nadat je een thema hebt gekozen (of gekocht) kun je de website inrichten zoals jij dat wilt. Dat wil zeggen: je kunt de kleuren van de layout aanpassen, je kunt verschillende pagina’s aanmaken en deze vervolgens vullen met zelf geschreven content en afbeeldingen. Wil je zelf volledig bepalen hoe je website eruit komt te zien? Dat kan. Maar alleen als je de nodige kennis hebt van verschillende programmeertalen. Of je laat ons je nieuwe website maken!

De vormgeving van je website

De vormgeving en de werking van je website worden bepaald door het thema dat je uitkiest. Je kunt op de volgende drie manieren aan een thema komen:

1. Je kunt een gratis WordPress thema gebruiken. Dit is aan te raden als je een persoonlijke website wilt maken en eigenlijk geen budget hebt. De gratis thema’s zijn over het algemeen redelijk simpel en je kunt weinig aanpassingen doorvoeren.

2. Je kunt een WordPress thema kopen. Er zijn verschillende websites die WordPress thema’s verkopen. De bekendste is ThemeForest, waar je de keuze hebt uit meer dan 40.000 verschillende designs. Voor ongeveer €50,- heb je een mooie, professionele website. Het kost echter behoorlijk veel tijd om het thema vervolgens naar wens in te stellen, omdat je kennis nodig hebt van WordPress, HTML en CSS. Heb jij hier hulp bij nodig? Eén van onze diensten is het bouwen van websites gebaseerd op bestaande thema’s. Dit doen wij al vanaf €950.

3. Je kunt een WordPress thema op maat laten maken. Dit is de duurste, maar verreweg de makkelijkste optie. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is te vertellen wat je wensen zijn. Zo kun jij je focussen op waar jij goed in bent en laat je anderen doen waar zij goed in zijn. Heb jij hier interesse in? Bekijk dan onze pagina “Website laten maken” om meer te lezen over hoe wij ervoor zorgen dat jij een prachtige website krijgt. Maar dat is niet alles: we zorgen er daarnaast voor dat je website volledig technisch geoptimaliseerd wordt.

Dit doen wij onder anderen door alle afbeeldingen te verkleinen zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen erop achteruitgaat. Een website kan heel erg “zwaar” worden als er veel “grote” foto’s op staan, met als gevolg dat je website ontzettend langzaam inlaadt. Benieuwd hoe snel je website nu is? Haal je website eens door de door Google ontwikkelde tool “PageSpeed Insights“. Afhankelijk van de resultaten zul je de nodige optimalisatie suggesties krijgen, ook hier kunnen wij je bij helpen!

Om de werking van je website verder te optimaliseren kun je plug-ins installeren. Een plug-in is een kleine toevoeging aan je website waarmee je de functionaliteit van je website kunt uitbreiden. Net als bij de WordPress thema’s zijn er ook duizenden (gratis en betaalde) plug-ins beschikbaar. Zo zijn er plug-ins die beoordelen of de content op je pagina’s goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines (Yoast SEO), plug-ins die voor extra veiligheid zorgen (Wordfence Security) en plug-ins die de afbeeldingen op je website comprimeren zodat de bestandsgrootte verkleind wordt, maar de kwaliteit gehandhaafd blijft (Compress JPEG & PNG images).

De voordelen van een WordPress website

  • WordPress is zeer gebruiksvriendelijk
  • WordPress biedt duizenden thema’s
  • WordPress biedt duizenden plug-ins
  • WordPress wordt dagelijks verbeterd
  • WordPress websites zijn responsief*

* Een responsieve website is een website die zich aanpast aan het schermformaat van het apparaat waarop het wordt weergegeven. Dit zorgt ervoor dat de content altijd goed te lezen is.

Zoals ik eerder schreef kan in principe iedereen, zonder technische voorkennis, een WordPress website maken. Vanuit het dashboard kun je heel gemakkelijk een nieuwe pagina aanmaken en deze vervolgens vullen met content. Het toevoegen van afbeeldingen of bepaalde stukken tekst dik- of juist schuingedrukt maken kun je heel eenvoudig met één muisklik doen (zie foto). Daarnaast zijn er regelmatig updates voor WordPress beschikbaar die ervoor zorgen dat jouw website altijd voldoet aan de laatste webstandaarden.

Alle thema’s en plug-ins worden wereldwijd ontwikkeld door programmeurs die behoren tot de WordPress-community. Deze ontwikkelaars zorgen ervoor dat WordPress iedere dag verbeterd wordt en zijn er dus mede verantwoordelijk voor dat WordPress wereldwijd het snelst groeiende contentmanagementsysteem is.

Dus, WordPress is…

– Het populairste en snelstgroeiende contentmanagementsysteem, dat nog steeds elke dag verbeterd wordt door de WordPress-community.  

– Zeer gebruiksvriendelijk en daarom door iedereen te gebruiken.

–  Altijd up-to-date zodat jouw website ten allen tijde voldoet aan de webstandaarden.

– Gratis te downloaden en volledig naar wens in te richten dankzij de duizenden beschikbare thema’s en plug-ins.

– Waarin wij gespecialiseerd zijn! Wil jij een nieuwe website laten maken en dit op professioneel niveau laten doen? We staan voor je klaar. Ons doel is de identiteit van jouw bedrijf zo goed mogelijk op je website weer te geven en ervoor te zorgen dat je website volledig naar wens wordt opgeleverd.

Author

Azer Gunes

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *