fbpx
logo-dark

Wij zijn Ultrah! Een inbound digital agency die werkt vanuit de Inbound filosofie. En wij zijn gespecialiseerd in één ding: bedrijven laten groeien!

CONTACT

Iedereen houdt van video’s

Stel je voor dat je de keuze hebt tussen het lezen van een artikel van 10.000 woorden of het bekijken van een video van twintig minuten over datzelfde onderwerp. Waar zou je dan voor kiezen? De meeste mensen kiezen voor de tweede mogelijkheid, omdat het bekijken van video’s minder concentratie vereist. Volgens een onderzoek van Wordstream.com geeft 59% van alle marketing professionals de voorkeur aan video boven tekst. Video’s vallen meer op en zijn populairder en boeiender voor gebruikers dan elk ander type content. Omdat video’s zo populair zijn onder gebruikers, kunnen ze een zeer belangrijke rol spelen binnen jouw SEO-strategie.

Informeer je doelgroep met video’s

In het artikel Wat is Google RankBrain? vertelde ik al dat onder andere de gebruiksvriendelijkheid bepaalt of je website te vinden is via Google. Eén van de signalen waar RankBrain rekening mee houdt is de dwell time, wat betekent hoe lang een gebruiker op de website van een zoekresultaat blijft voordat hij terugkeert naar het overzicht van alle zoekresultaten.

Als jij beter gevonden wilt worden door je doelgroep is het dus belangrijk om video’s toe te voegen aan je website. Want zoals je ondertussen weet zijn mensen eerder geneigd een video te bekijken dan een lang stuk tekst te lezen. Video’s zorgen ervoor dat gebruikers langer op je website blijven en daardoor krijgt onder andere het algoritme van Google een signaal dat jouw website relevant is en hoger zichtbaar moet zijn in de zoekresultaten.

Wees waar je doelgroep is

Naast dat je je website met video’s vult, is het ook handig om de video’s te delen op social media. Dat is de makkelijkste manier om binnen korte tijd een duurzame relatie met potentiële klanten op te bouwen. Facebook heeft 10,8 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan 7,6 miljoen op dagelijkse basis actief zijn.

Daarnaast maken acht miljoen Nederlanders gebruik van YouTube, waarvan 2,2 miljoen zelfs dagelijks. YouTube is naast Google zelfs de grootste zoekmachine ter wereld. Als je jouw video’s niet alleen op je website zet, maar ook op social media deelt, vergroot je de kans dat potentiële klanten deze video’s daadwerkelijk zien dus aanzienlijk.

Video’s optimaliseren voor zoekmachines

Om een hoge positie in de zoekresultaten te verkrijgen is de relevantie van je website één van de belangrijkste meetpunten. Daarnaast houdt Google ook van een mix van verschillende soorten content. Als je wilt dat jouw video’s gaan scoren in de zoekresultaten is het van belang dat je video’s geoptimaliseerd worden voor zoekmachines. Wat daar allemaal bij komt kijken lees je hieronder.

1. De inrichting van je YouTube kanaal
First things first: voordat jij je eerste video op YouTube deelt is het belangrijk dat je YouTube kanaal goed ingericht is. Dat betekent: zorg voor een duidelijk herkenbare profiel- en omslagfoto (logo!), maar vergeet ook onder het kopje “Over” zeker de beschrijving van het kanaal/jouw bedrijf niet. Dit is eveneens een goede plek om door te linken naar je website en overige socialmediakanalen.

2. Maak video’s die het kijken waard zijn
Niemand zit te wachten op een ellenlange video zonder duidelijke boodschap. Zorg er dus voor dat je video’s goed opgebouwd en informatief zijn. Daarnaast is humor heel belangrijk, dat maakt het bekijken en delen van de video’s makkelijker.

3. Gebruik relevante zoekwoorden
Net zoals bij zoekmachine optimalisatie voor je website is het ook bij video’s belangrijk om relevante zoekwoorden aan de titel, beschrijving en tags toe te voegen. Het is daarnaast aan te raden om op zoek te gaan naar zoekwoorden waar je makkelijk een hoge positie mee kunt bereiken, dus zoekwoorden waar de concurrentie laag op is.

Tip: als je een video gemaakt hebt, is het handig om het belangrijkste zoekwoord ook in de bestandsnaam op te nemen. Zodra je de video uploadt, weet YouTube meteen waar je video over gaat.

4. Engagement
Dit laatste punt is van toepassing op ieder socialmediakanaal waar je als bedrijf actief op bent. Je kunt engagement creëren door calls to action aan de video’s toe te voegen: vraag kijkers om de video te liken, te delen en op je kanaal te abonneren. Een andere manier om te engagen is door actief op de reacties van je kijkers te reageren. Als mensen zien dat elke reactie en/of vraag beantwoord wordt, is de drempel om zelf een reactie te plaatsen of vraag te stellen veel lager.

Wil je meer weten over de 11 SEO Trends van 2021 klik dan hier.

Live video’s

Tegenwoordig is het op bijna elk socialmediakanaal mogelijk om live te gaan. Dit is de makkelijkste en meest directe manier om de interactie met je doelgroep aan te gaan. Bijkomend voordeel is dat de mensen die jouw bedrijfsaccount liken of volgen vaak een melding ontvangen als je live gaat. Uit onderzoek van HubSpot blijkt dat livestreams voor meer engagement zorgen en vaak langer bekeken worden dan video’s die eerder opgenomen zijn.

Eén van de mogelijkheden om in een live video de interactie met potentiële klanten aan te gaan is door een Q&A te organiseren. Je geeft gebruikers op deze manier de mogelijkheid om vragen te stellen en deze vervolgens één voor één te beantwoorden. Ben jij van plan om livestreams in te zetten om een duurzame relatie met je doelgroep op te bouwen? Zorg er dan wel voor dat de kwaliteit van je uitzending goed is. 67% van de kijkers geeft namelijk aan af te haken als de kwaliteit van de livestream niet voldoende is.

Author

Azer Gunes

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *