fbpx
logo-dark

Wij zijn Ultrah! Een inbound digital agency die werkt vanuit de Inbound filosofie. En wij zijn gespecialiseerd in één ding: bedrijven laten groeien!

CONTACT

Een veilige website wekt vertrouwen bij gebruikers

Als je een website hebt wil je niks liever dan zoveel mogelijk bezoekers, maar je wilt natuurlijk ook dat bezoekers een goed gevoel aan je website overhouden. Een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid zorgt er namelijk voor dat bezoekers sneller geneigd zijn om je website opnieuw te bezoeken. Tegenwoordig verzamelt bijna elke website persoonsgegevens, het is voor bezoekers daarom heel erg belangrijk dat de veiligheid van je website in orde is. Benieuwd hoe je kunt zien of een website veilig is en hoe jij zelf de veiligheid van je website op orde krijgt? Lees dan snel verder!

Veiligheid = HTTPS

Iedere website of webshop heeft zijn eigen adres op het internet, dit wordt ook wel de domeinnaam genoemd. In ons geval is dat https://ultrah.nl. Als jij de domeinnaam van een website in je internetbrowser invult, geeft de browser die je gebruikt de server waar de website op staat een signaal dat jij die desbetreffende website wilt zien. Om deze communicatie tussen internet browser en server tot stand te brengen voegt de browser “http(s)://” toe voor de door jou ingetypte domeinnaam.

Het is afhankelijk van de veiligheid van een website of je “http://” of “https://” in de adresbalk ziet verschijnen. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol, terwijl HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Zowel HTTP als HTTPS verzorgt de communicatie tussen browser en server, echter garandeert alleen HTTPS de veiligheid van de eindgebruikers. Als een website eigenaar de veiligheid van de website op orde heeft en er dus gebruik wordt gemaakt van HTTPS, dan wordt alle data die verstuurd wordt versleuteld. Daardoor wordt het voor kwaadwillenden bijna onmogelijk om deze gegevens te achterhalen.

HTTP omzetten naar HTTPS

Heb jij op dit moment een website die gebruik maakt van HTTP? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te doen en de veiligheid van je website op orde te brengen. Het omzetten van HTTP naar HTTPS is heel eenvoudig: het enige wat je nodig hebt is een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Een SSL-certificaat is niets meer dan een bestand dat ervoor zorgt dat er een beveiligde verbinding tussen de door jou gebruikte internet browser en de webserver plaatsvindt. SSL-certificaten zorgen ervoor dat alle door gebruikers ingevoerde gegevens, zoals login- en betalingsgegevens, versleuteld worden.

Het is dus zeer belangrijk om een SSL-certificaat te verkrijgen als je de veiligheid van bezoekers wilt garanderen. Bij steeds meer hosting providers zit een SSL-certificaat standaard in het pakket dat je bij ze afneemt. Dit is ook verreweg de makkelijkste manier, omdat de hosting provider er dan ook voor zorgt dat het SSL-certificaat geactiveerd wordt. Heb jij op dit moment al een website bij een hosting provider, maar maakt jouw website nog steeds geen gebruik van het HTTPS-protocol? Dan betekent dat óf dat je hosting provider niet standaard een SSL-certificaat levert, óf dat je deze zelf nog moet installeren.

Welk SSL-certificaat heb ik nodig?

Als je de veiligheid van je website wilt opschroeven, kun je kiezen uit verschillende soorten SSL-certificaten. Hieronder beschrijf ik welke soorten het meest gebruikt worden en wanneer jij in aanmerking komt voor dat betreffende certificaat. Het is goed om te weten dat alle certificaten qua beveiliging in principe allemaal hetzelfde doen. Het verschil zit hem echt in hoe breed de beveiliging is en hoe een browser weergeeft of de veiligheid in orde is.

Single domain SSL-certificaat

Dit certificaat wordt het meest gebruikt, is geldig voor maximaal één (sub)domein en beveiligt alleen je hoofdwebsite. In ons geval zou dat betekenen dat alleen www.mad-media.nl beveiligd is. In principe is dat voor veel websites voldoende, tenzij je meerdere subdomeinen hebt, zoals bijvoorbeeld demo.ultrah.nl Deze subdomeinen zijn met een single domain SSL-certificaat namelijk niet beveiligd.

Wildcard SSL-certificaat

Dit certificaat garandeert niet alleen de veiligheid van de gebruikers op je hoofdwebsite, maar ook op alle subdomeinen. In het hierboven beschreven voorbeeld zou demo.mad-media.nl dankzij het Wildcard certificaat dus ook beveiligd zijn.

Extended validation SSL-certificaat

Deze certificaten worden voorzien van bedrijfsinformatie die in de adresbalk zichtbaar zijn voor de eindgebruikers van de website. Deze certificaten worden door de certificaatautoriteiten alleen uitgegeven als alle bedrijfsgegevens telefonisch geverifieerd zijn en vervolgens ook gecontroleerd via de Kamer van Koophandel. In de onderstaande afbeelding zie je naast het slotje ook de naam van de ABN Amro Bank, wat de eindgebruiker een extra gevoel van veiligheid geeft..

Multi domain SSL-certificaat

Met dit certificaat kun je verschillende domeinnamen met eenzelfde SSL-certificaat beveiligen. Dit certificaat is uitermate geschikt voor bedrijven die in verschillende landen online actief zijn en aparte domeinnamen gebruiken. In ons geval zou het handig zijn als we, bijvoorbeeld, ook een Duitse website willen met als domeinnaam ultrah.de.

Waarom heb ik een SSL-certificaat nodig?

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat er een veilige verbinding plaatsvindt tussen de browser en de webserver. Op deze manier worden privacygevoelige gegevens beschermd en wordt het voor kwaadwillenden vrijwel onmogelijk om iets met deze data te doen. Veiligheid op internet is iets wat steeds vaker benadrukt wordt en waar gebruikers zich steeds meer bewust van worden. Naast het beveiligen van je website en de gegevens van gebruikers wekt een SSL-certificaat ook vertrouwen op.

Naast beveiliging en vertrouwen kan een SSL-certificaat er ook voor zorgen dat jouw website beter gevonden wordt. Zoekmachines doen er alles aan om hun gebruikers in hun behoeften te bevredigen. Dit doen ze bijvoorbeeld door alleen de meest relevante websites in de zoekresultaten te tonen. Daarnaast kondigde Google in augustus 2014 aan dat een website met een goede veiligheid voorrang krijgt op websites die niet veilig zijn. Heb jij op dit moment een website zonder SSL-certificaat en lukt het je maar niet om gevonden te worden door potentiële klanten? Dan hoop ik dat je vanaf nu weet hoe belangrijk de veiligheid van je website is en dat je zo snel mogelijk een SSL-certificaat installeert..

Wil jij een website en gevonden worden?

Heb je op dit moment nog geen website, maar wil je er wel één en wil je direct een vliegende start maken? Wij helpen je graag met het realiseren van jouw website en het uitvoeren van zoekmachine optimalisatie. Wij zorgen ervoor dat we de website volledig geoptimaliseerd opleveren. Daarnaast schrijven we SEO-teksten over de voor jou belangrijke zoekwoorden. Ook het optimaliseren van je huidige website doen we graag! Dan gaan we daarna snel aan de slag om jouw website in de top 10 van de zoekresultaten te krijgen.

Wil je meer weten over de 11 SEO Trends van 2021 klik dan hier.

Author

Azer Gunes

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *