fbpx
logo-dark

Wij zijn Ultrah! Een inbound digital agency die werkt vanuit de Inbound filosofie. En wij zijn gespecialiseerd in één ding: bedrijven laten groeien!

CONTACT

Mobile first: wat betekent dat?

Jarenlang maakten bijna alle websitebezoekers gebruik van een vaste computer. Sinds de opkomst van smartphones is dit aantal geleidelijk steeds meer afgenomen. Momenteel maakt 54% van alle website bezoekers wereldwijd gebruik van een mobiel apparaat. Het is als website eigenaar heel erg belangrijk om mobiel gebruik serieus te nemen en je website design te optimaliseren of te ontwerpen voor mobiele apparaten. Bijna de helft van de Nederlanders bezoekt websites op mobiele apparaten en dit aantal wordt alleen maar meer. We kunnen er niet meer omheen, want mobiel optimaliseren vraagt om een andere aanpak.

Het mobile-friendly maken van je website kan je bijvoorbeeld doen door responsive of adaptive design toe te passen, maar in veel gevallen is het nog beter om je website volledig voor mobiel te ontwerpen. 

Wat zijn de verschillen tussen responsive en adaptive design?

Responsive design
Responsive design is simpelweg: websites die zich aanpassen naar het juiste formaat scherm. Een responsive website is één website die zich schaalt naar het scherm van het device wat gebruikt wordt. De website blijft hetzelfde, maar wordt aangepast naar het juiste schermformaat, waardoor de website op elk schermformaat gemakkelijk te gebruiken is.

Adaptive design
Adaptive design is weer een andere manier van webdesign. Bij adaptive design wordt de website niet geschaald naar het juiste formaat, maar wordt er een andere website of andere content laten zien. Op deze manier kun je een heel ander design maken voor desktop en mobiel. Je kunt hierbij ook kiezen om bepaalde content niet te laten zien op mobiel die wel te zien is op de desktop versie of andersom. Dit kan bijvoorbeeld ook betekenen dat bepaalde knoppen op een andere plek staan, weggehaald zijn of dat er juist knoppen zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een button waarmee je direct kan bellen. Op deze manier optimaliseer je de website voor het juiste device, maar ontwerp je nog steeds voor alle mogelijke devices.

Dit is het verschil met mobile first

Om het verschil uit te leggen tussen responsive design en mobile first neem ik als voorbeeld Picnic: de online supermarkt. De Picnic-app is ontwikkelt voor mobiele gebruikers en desktop speelt hier eigenlijk geen rol meer. Het concept van Picnic is ontwikkelt voor mobiel en de gebruiker kan alleen boodschappen doen via de mobiele app. Zij hebben dus volledig gefocust op de mobiele gebruiker en mobiel gebruik als uitgangspunt genomen in plaats van een design aanpassen voor mobiel. Dit is mobile first, ontwikkelen vóór mobiel. Bij responsive design wordt er een website ontworpen die goed werkt op verschillende schermen en zich aanpast naar het device waarop de website wordt bezocht, maar hier wordt nog steeds de focus gelegd op desktop terwijl mobile first echt draait om de mobiele ervaring. Mobile first is dus eigenlijk een hele verandering in de aanpak van webdesign.

Veranderingen in de Google zoekindex

Omdat mobiel zoeken steeds belangrijker wordt speelt Google hier natuurlijk op in. Zij hebben de trend mobile first geïntroduceerd door de manier van indexeren te veranderen. Zo is Google al enige tijd begonnen met mobielvriendelijke websites hoger in de zoekresultaten te laten komen en wordt de laadtijd van websites ook steeds belangrijker om in een hogere positie te komen.

Wil jij ook een mobile-friendly website?

Merk jij nou ook dat jouw website niet hoog in de zoekresultaten verschijnt en denk je dat dit komt omdat je website niet mobile-friendly is? Wij helpen je graag met het mobiel optimaliseren van jouw website en maken voor jou een volledig responsieve website. Heb je wel een goede mobiele website, maar rankeert jouw website nog niet goed genoeg? Ook dan kun je bij ons terecht. Wij scannen je website en geven vrijblijvend advies over de verbeterpunten.

Wil je meer weten over de 11 SEO Trends van 2021 klik dan hier.

Wilt je meer weten over Inbound Web Development?

Neem voor vrijblijvend advies contact op met ons via onze website www.ultrah.nl, chat met ons, email ons of bel ons op 085 044 93 46.

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Author

Azer Gunes

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *