fbpx
logo-dark

Wij zijn Ultrah! Een inbound digital agency die werkt vanuit de Inbound filosofie. En wij zijn gespecialiseerd in één ding: bedrijven laten groeien!

CONTACT

Blockchain: een echte trend

Je hebt er vast wel van gehoord: Blockchain. Sinds de opkomst van Bitcoin en andere cryptocurrency is de blockchain-technologie razend populair geworden. Maar wat het precies is en hoe deze technologie werkt is nog niet altijd duidelijk. In dit artikel leg ik je uit wat Blockchain is en welk effect het heeft op online marketing.

Wat is Blockchain technologie?

Een Blockchain is een systeem om digitale informatie vast te leggen en aan elkaar te verbinden. Het is een van de veiligste manieren van informatieoverdracht, omdat alle informatie in een Blockchain wordt vastgelegd. Alle wijzigingen en aanpassingen worden als een schakel ‘block’ toegevoegd aan een ketting ‘chain’ van informatie. Deze ketting kan alleen maar groeien door er nieuwe schakels aan toe te voegen, maar schakels kunnen niet worden verwijderd. Buitenstaanders die geen toegang hebben tot de ketting kunnen deze informatie niet ontvangen en bewerken.

Als er wijzigingen worden doorgevoerd aan de ketting is dit zichtbaar in de code, omdat er dan een nieuw stukje code wordt geschreven. Op deze manier kan er direct worden achterhaald wat de wijzigingen zijn en wie deze heeft doorgevoerd. Elk nieuw stukje code bevat alle eerder geschreven code, hierdoor is er altijd te herleiden waar de informatie vandaan komt. Maar wat heeft de Blockchain technologie te maken met online marketing? In eerste instantie denk je waarschijnlijk: ‘Niks, toch?’. Toch is dit niet helemaal waar, want de blockchain technologie kan wel degelijk online marketing beïnvloeden. Ik ga je uitleggen hoe dit zit..

1. Blockchain technologie verandert de verzameling van data

Iedereen heeft toegang tot het internet. Maar om het web te bezoeken moet je eerst langs Gatekeepers zoals ISP’s en webbrowsers. Deze ‘gatekeeper, ofwel poortwachters,’ geven ons niet alleen toegang tot het web, maar verzamelen daarbij ook heel veel data. De data die wordt verzameld wordt vervolgens gebruikt door, bijvoorbeeld, adverteerders. Door de opkomst van nieuwe netwerken die werken met de Blockchain technologie, zijn deze poortwachters niet meer nodig. Blockchain maakt het mogelijk om op het web te gaan en er vanaf te gaan, zonder dat er data wordt verzameld.

2. Hoe blockchain display advertenties beïnvloed

Nieuwe browsers en netwerken zoals bijvoorbeeld Brave worden aangedreven door blockchain technologie. Zij proberen de huidige monopolie op digitale advertenties van Google en Facebook te doorbreken. Dit doen zij door gebruikers, uitgevers en adverteerders de mogelijkheid te bieden om zelf te handelen over de waarde van online aandacht. Met andere woorden: zij laten gebruikers zelf kiezen welke advertenties zij willen zien in plaats van te adverteren en Google al het werk laten doen. Zo weet je zeker dat jouw advertentie van waarde is voor de personen die het zien.

3. De Blockchain-technologie om digitale middelen te beheren en veilig te stellen

Streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music zijn eigenlijk de Gatekeepers tussen artiest en consument. Van de bedragen die streamingdiensten ontvangen krijgen artiesten maar een heel klein deel. Met behulp van Blockchain technologie kunnen er platformen worden gemaakt waar artiesten en fans direct met elkaar transacties kunnen uitvoeren zonder dat de Gatekeepers hier tussen zitten.

Blockchain en online marketing

Eigenlijk komt het erop neer dat de Blockchain technologie ervoor zorgt dat producent en eindgebruiker direct met elkaar in contact staan en informatie kunnen uitwisselen op veilige manier zonder dat hier tussenpersonen voor nodig zijn. Op dit moment komen er steeds meer partijen die hiervan leren en zal het gebruik van Blockchain stijgen. Het is goed om te weten hoe je als online marketeer hierop kunt inspelen en mee om kunt gaan. Advertenties zullen niet snel verdwijnen, maar wel de manier waarop deze worden getoond.

Wil je meer weten over de 11 SEO Trends van 2021 klik dan hier.

Meer weten?

Wil jij meer weten over online adverteren of wil je zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is voor zoekmachines? Bij ons kan je terecht voor alles over SEO en SEA. Neem contact met ons op en kom snel een keertje langs voor advies van onze specialisten!

Author

Azer Gunes

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *